Beogradski izbori Vesti

GIK ne dozvoljava dijaspori da glasa

Beogradski izbori

Gradska izborna komisija na ovaj način ograničava izborno pravo našim građanima koji borave u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu.

Podsećamo, Dosta je bilo je uputio zahtev Gradskoj izbornoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće  glasanje u inostranstvu na predstojećim izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart 2018. godine.

Takođe, DJB je 15. novembra 2017. godine predao predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnim izborima, kojim se sprečavaju brojne zloupotrebe i manipulacije.

Ovim zakonskim predlogom izborna komisija je u obavezi da odmah, a najkasnije u roku od dva sata nakon što dobije zapisnik od biračkog odbora, objavi skeniran zapisnik sa biračkog mesta, kao i rezultate sa tog biračkog mesta na svojoj internet stranici.

Zakonski predlog propisuje i da je izborna komisija dužna da kreira bazu podataka o evidenciji glasanja građana, tako da će svaki građanin preko svog matičnog broja moći da proveri da li je glasao.

DJB je 28. jula 2017. predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino ako se prijavi 100 birača. Ovo predstavlja opstrukciju biračkog prava. Izbori se po DJB zakonskom predlogu mogu organizovati u svakoj državi u kojoj Srbija ima svoje diplomatsko predstavništvo, bez obzira na broj prijavljenih birača.

S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani.

Povezani tekstovi:

MSP da omogući glasanje u dijaspori